Свържете се с нас: 087 93 699 92

0888 642 135

Подземни вредители

Защита, борба и унищожаване на сляпо куче

 

Стоп вредители” е лицензирана фирма за борба с вредителите – сляпо куче. Ние работим под контрола на РЗИ (ХЕИ) и сме регистрирани в МЗ. Обработката срещу сляпо куче се извършва само със съвременни препарати от водещи производители, лицензирани и контролирани от МЗ за професионална употреба. Те са безвредни за хора, домашни животни и растения. Предлагаме както еднократни обработки, така и абонаментни ДДД договори според изискванията на РЗИ. „Стоп вредители” третира жилища, търговски обекти и външни пространства от всякакъв характер. Нашата дейност е на територията на София, Пловдив, Перник, Дупница, Благоевград.

 

Сляпо куче семейство „Spalacidae”

Сляпото куче има жълтеникаво-сива, къса и гъста козина, очите и опашката му не се виждат, тъй като са закърнели. Тялото е с дължина от 19 до 23 см, с цилиндрична форма, без шия. Главата е сплесната отгоре и отдолу. Ушните раковини липсват. Долните резци са по-големи и се показват извън устата. Достига тегло до 350 г.

 

Разпространено е в почти цяла Европа. У нас се среща из цялата страна, като по-голяма концентрация на сляпо куче има в Добруджа, Дунавската равнина и Южна България. По-големи популации има във вилните зони и около населените места. Обитава ниви (напр. картофени), зеленчукови и цветни градини. Заселва се в лехи с луковични и грудкови растения. Сляпото куче предпочита терени с льосови почви, където устройва жилището си. То е най-активно сутрин преди изгрев, около обяд и вечер след залез. Не спи зимен сън, копае ходове с резците си, като устата се затваря с кожна гънка, което не позволява проникването на пръста в нея. То набива изкопаната пръст в стените на тунела, като рядко я изхвърля на повърхността под формата на купчинки. Ходовете (галериите) му са дълги до 500 м, силно преплетени на различни нива по хоризонтала и вертикала. Купчинките с пръст са подобни на тези на къртиците, но са значително по-големи. Сляпото куче си търси храна в ходовете, която е корени и луковици на растения – картофи, лук, чесън, луковици и грудки на цветя и др. растения, корени на лозя, дървета и др. На дълбочина ходовете му достигат до 15-20 см. Гнездото си устройва на дъното на вертикален ход, който достига до 2 м. Около гнездото изгражда хранителни камери и тоалетна. Складира запаси от 20 до 30 кг, като почиства храната и я предпазва от разваляне. В периода на размножаване (март-април) женската ражда от 2 до 4 малки, които след около месец започват самостоятелен живот. Полова зрелост достигат след 1 година. Сляпото куче е преносител на лептоспирози.

 

Много често клиентите не са сигурни какъв е вредителя на засегнатите площи. За потвърждение е необходим оглед на място от специалисти. Характерен белег, по който може да се установи сляпото куче, са дупките под кореноплодните. Забележите ли домати, пипер, моркови, картофи, лук, чесън и др. да изглеждат потънали в почвата, това е сигурен знак, че вредителят е сляпо куче. Друг характерен белег е размерът – сляпото куче е 2-3 пъти по-едро от къртицата. Нерядко площите се атакуват и от двата вида вредители – сляпо куче и къртица.

Ултразвуковите устройства, както и различни отрови, които се продават в магазинната мрежа, са неефективни, а капаните се заобикалят.

 

При наличие на сляпо куче е необходимо да се потърси професионална ДДД-помощ от специалистите на „Стоп вредители” с цел да не се увеличи драстично популацията им.

Благодарение на опита и професионализма на работещите в „Стоп вредители”, след оглед ще се направи точна идентификация на вредителя. Разполагаме с голям набор от средства и методи за третиране, включващи механични средства, репеленти и професионални химични препарати от последно поколение. Броят на необходимите обработки се преценява, като се наблюдава спада на пораженията след първото третиране.

 

Вид вредител

До 40 м2

До 75 м2

До 100 м2

ПОДЗЕМНИ ВРЕДИТЕЛИ

Сляпо куче*

50 лв.

75 лв.

100 лв.

 

 

 

Свържете се с нас:

 ул."Пиротска" №5 София 1000


0888 64 21 35
0879 36 99 92